Vad används Zaditen för?

  • Lindra symtom på allergiska tillstånd såsom allergisk rinit (t ex hösnuva) eller allergisk konjunktivit hos vuxna och barn i åldern tre år och äldre.

Köpa Zaditen receptfritt ↓

Beställa Zaditen Säkert på Nätet

Pris Zaditen 638,65 Kr

  • Dosering: 0.25 mg/ml ögondroppar 5 ml
  • Pris Zaditen (inkl. läkarkonsult): 638,65 Kr

Att beställa Zaditen utan recept I Sverige görs genom att fylla i ett frågeformulär som finns på nätet. Efter det skapas ett nätbaserat recept.

Hur fungerar det?

Zaditen-tabletter och elixir innehålla den aktiva ingrediensen ketotifenvätefumarat, som är en typ av läkemedel som kallas en sederande antihistamin.

Histamin är en substans som produceras av kroppen som en del av dess försvarsmekanismer. Det lagras i celler som kallas mastceller, i nästan alla vävnader i kroppen. När kroppen reagerar på ett främmande ämne (känt som ett allergen, t.ex. husdammskvalster, husdjurspäls), frisätter mastceller som stimulerats av allergenet sitt förråd av histamin.

Den frisätta histamin binder sedan till dess receptorer (H1-receptorer), vilket orsakar en kedjereaktion som resulterar i allergiska symptom. Det orsakar en ökning av blodflödet till området för allergi, och frisläppandet av andra kemikalier som adderas till det allergiska svaret.

Allt detta resulterar i symptom på en allergisk reaktion. Till exempel i hösnuva förorsakar histamin inflammation i näsan, vilket resulterar i en rinnande näsa, nysningar och nästäppa.

Ketotifen tros fungera på flera olika sätt. Det förhindrar frisättningen av histamin från mastceller och blockerar också H1-receptorer, så att eventuellt histamin som frigörs förhindras från att ha någon effekt.

Genom att blockera verkningarna av histamin, hjälper ketotifen till att hindra kroppen från att reagera på allergener som normalt skulle leda till att allergiska symtom.

Ketotifen kallas sederande antihistamin, eftersom den kommer in i hjärnan i betydande mängder och orsakar dåsighet.

Hur tar jag det?

  • Zaditen-tabletter och elixir bör tas med eller efter måltid.
  • Vuxna ska ta en Zaditen-tablett två gånger om dagen, ELLER en 5 ml sked Zaditen-elixir två gånger om dagen, när det behövs för att lindra symtomen. Om detta inte lindrar dina symtom kan du öka dosen till två tabletter ELLER två 5 ml skedar två gånger dagligen.
  • Barn i åldern tre år och äldre ska ges en Zaditen-tablett två gånger om dagen, ELLER en 5 ml sked Zaditen-elixir två gånger om dagen, när det behövs för att lindra symtomen. Överskrid inte denna dos.
  • Personer som är vanligtvis är mycket känsliga för sederande effekter av läkemedel bör börja med att ta en halv till en Zaditen-tablett eller en halv till en 5 ml sked Zaditen-elixir, på kvällen för de första dagarna.
  • Du kan fortsätta att ta detta läkemedel för att lindra symtomen så länge du utsätts för allergenet, till exempel under hela pollensäsongen. Följ instruktionerna från din läkare.
  • Om dina symptom inte förbättras trots detta läkemedel, ska du söka medicinsk hjälp från din läkare eller apotekare.Zaditen Novartis
Apotek på nätet