Scopoderm-plåster NovartisScopoderm-plåster (skopolamin)

Scopoderm-plåster innehåller den aktiva ingrediensen skopolamin, som är en typ av läkemedel som kallas ett antimuskariniskt medel (eller antikolinerg). Det används för att förhindra åksjuka.

Köpa Scopoderm-plåster receptfritt ↓

Beställa Scopoderm-plåster Säkert på Nätet

Pris Scopoderm-plåster 471,67 Kr

  • Dosering: TTS 1.5 mg 2 plåster
  • Pris Scopoderm-plåster (inkl. läkarkonsult): 471,67 Kr

Att beställa Scopoderm-plåster utan recept I Sverige görs genom att fylla i ett frågeformulär som finns på nätet. Efter det skapas ett nätbaserat recept.

 

Hur fungerar det?

Scopoderm-plåster innehåller den aktiva ingrediensen skopolamin, som är en typ av läkemedel som kallas ett antimuskariniskt medel (eller antikolinerg). Det används för att förhindra åksjuka.

Åksjuka tros vara ett resultat av att hjärnan tar emot motstridiga uppgifter om vad kroppen känner som händer och vad ögonen ser som händer.

I innerörat finns tre vätskefyllda kanaler som kallas det vestibulära systemet. Dessa känner av förändringar i kroppen position. Åksjuka tros uppstå när det vestibulära systemet skickar meddelanden till hjärnan och talar om att kroppen rör sig, medan ögonen skickar meddelanden om att kroppen är står stilla.

Skopolamin är tänkt att förhindra rörelsesjuka genom att stoppa de meddelanden som skickas från det vestibulära systemet från att nå ett område av hjärnan som kallas kräkningscentrum. Detta område av hjärnan samordnar kräkreflexen. Hyoscin blockerar receptorer som kallas muskarin (eller kolinergiska)- receptorer som finns i kräkningscentrum. Detta förhindrar kräkningscentrum från att skicka nervmeddelanden till magen som normalt skulle orsaka kräkningar.

Scopoderm-plåster måste sättas på några timmar innan avresa för att vara mest effektiva, eftersom när illamående eller kräkningar väl har börjat är det svårare att kontrollera. Läkemedlet passerar från plåstret genom huden och in i blodomloppet.

Biverkningar

Läkemedel och deras eventuella biverkningar kan påverka enskilda människor på olika sätt. Följande är några av de biverkningar som är kända för att vara förknippade med detta läkemedel. Bara för att en biverkning anges här betyder det inte att alla som använder detta läkemedel kommer att uppleva det eller några biverkningar.

Mycket vanliga (förekommer hos fler än 1 av 10 personer)

  • Muntorrhet.
  • Sömnighet.
  • Yrsel.
  • Dimsyn eller svårighet att fokusera.
  • vidgade pupiller (ibland på bara på ena ögat).

Vanliga (förekommer hos mellan 1 och 10 av 100 patienter)

  • Irritation av huden vid applikationsstället.
  • Irritation i ögonlocken.
Apotek på nätet