Propranolol: användning, dosering, biverkningar och varningar

Propranolol är en betablockerare som skrivs ut av många olika anledningar, allt från att hjälpa mot symptom på ångest till att motverka angina och migrän – vi förklarar allt du behöver veta för att ta den.

Köpa Propranolol receptfritt ↓

Beställa Propranolol Säkert på Nätet

Pris Propranolol 519,82 Kr

  • Dosering: 5mg/5ml 150 ml. – 80 mg 28 kaps. – 160 mg 56 tabl.
  • Pris Propranolol (inkl. läkarkonsult): 519,82 Kr

Här kan man beställa Propranolol på nätet utan recept från doktorn på nätet.

Vad används Propranolol för?

  • Sänka högt blodtryck.
  • Motverka angina-attacker.
  • Kontrollera oregelbunden hjärtrytm (arytmi).
  • Minska oregelbunden hjärtrytm och risken för ytterligare hjärtattacker efter att ha haft en hjärtattack (myokardinfarkt) och öka chansen för överlevnad.
  • Hantera en hjärtåkomma kallad hypertrofisk kardiomyopati, där hjärtmuskeln är förstorad.

Hur fungerar Propranolol?

Propranolol är en typ av medicin som kallas en beta-blockerare. Dessa mediciner fungerar genom att blockera betareceptorer som finns i olika delar av kroppen, inklusive hjärtat. Blockerande av betareceptorerna blockerar effekten från två kemikalier, noradrenalin och adrenalin. De kallas ofta “flykt eller kamp”-hormoner eftersom de är ansvariga för att producera kroppens reaktion på stressfulla lägen.

Genom att blockera betareceptorerna i hjärtat gör propranolol att hjärtat slår långsammare och mindre kraftigt. Detta minskar trycket som blodet pumpas ut ur hjärtat med och sänker därmed blodtrycket. Det betyder även att hjärtat inte använder lika mycket energi för att pumpa blodet runt i kroppen. Bröstsmärtor från angina kommer när hjärtat inte får tillräckligt med syre för det arbete det utför. Propranolol motverkar angina-attacker eftersom det reducerar hjärtats arbetsbelastning och därmed minskar dess krav på syre.

Kan jag dricka alkohol medan jag tar propranolol?

Trots att alkohol inte påverkar medicinen direkt kan betablockerande mediciner likt propranolol få visa personer att känna yrsel, sömnighet eller trötthet. Om du påverkas på detta sätt är det bäst att undvika att dricka alkohol eftersom det gör dessa biverkningar värre. Kom även ihåg att alkohol kan öka blodtrycket och förvärra vissa hjärtåkommor, så det är viktigt att minimera mängden alkohol du dricker.

Propranolol bipacksedel

Apotek på nätet