Vad är Nizoral ketokonazol?

Ketokonazol är den aktiva ingrediensen i medicinskt schampo. Du känner kanske bättre till det via namnet Nizoral. Shampot är ett 2% vätskepreparat enbart för topisk applicering.

Ketokonazol är en antimykotisk bredspektrumsbehandling, som används mot svampinfektioner på din hårbotten och kropp mot exempelvis mjäll, torr eller fet flagnande hud (vilket kallas seborroisk dermatit), och ljus- eller brun-färgade hudfläckar (kallade tinea versicolor) som kan dyka upp på din kropp. Den innehåller även produkter som gör rent ditt hår. Ketokonazol hindrar svampar och jäster från att göra ergosterol som krävs för deras cellmembran. Hål i cellmembranen gör det möjligt för cellinnehållet att rinna ut, vilket dödar svamp och jästcellerna. Ketokonazol fungerar genom att döda svampar eller jäst och hindra dem från att komma tillbaka. Dessutomblockerar ketokonazol hormoner som kallas androgener, vilket krymper hårsäckarna och får friskt hår att dö, vilket gör det potentiellt användbart för personer som tappar hår.

Köpa Nizoral receptfritt ↓

Beställa Nizoral (ketokonazol) Säkert på Nätet

Pris Nizoral 494,71 Kr

  • Dosering:  ketokonazol 2% kräm 30g – Shampoo 2% 120 ml
  • Pris Nizoral (inkl. läkarkonsult): kräm / shampoo – 494,71 Kr

I Sverige är det möjligt att köpa Nizoral på nätet utan recept från doktorn på nätet. Detta möjliggörs genom att man får ett nätbaserat recept från nätapoteket.

Hur man använder Nizoral ketokonazol

Använd bara medicinen på det sätt din läkare anvisat – med ketokonazol schampo är detta enbart i ditt hår och på din hud. Använd schampo till att tvätta ditt eller berörda delar av din hud; lämna sedan under 3-5 minuter innan du sköljer av ordentligt. Om du får det i ögonen ska du skölja dem med kallt vatten; om du sväljer något ska du omedelbart kontakta din läkare. Om du har mjäll eller torr/fet hy ska du använda schampot två gånger i veckan under 2-4 veckor följt av en gång under 1-2 veckor för att hindra att problemet återkommer. Om du har färgade hudfläckar ska du använda schampot en gång om dagen varje dag under upp till 5 dagar. Om fläckarna verkar bli värre när de utsätts för solljus ska du använda schampot en gång om dagen under max 3 dagar innan du nästa gång visar huden för solen.

Vem kan använda Nizoral ketokonazol?

Vuxna och ungdomar kan använda ketokonazolschampo; det är inte rekommenderat för användning av barn. Schampot kan inte användas om du har en allergi mot ketokonazol eller någon av dess andra ingredienser. Tala om för läkaren om du använder några krämer eller lotioner som innehåller en kortikosteroid. En rekommendation är att använda gradvis mindre och mindre av kortikosteroider medan schampot används, eftersom detta kommer att motverka att åkomman blir värre.Nizoral Janssen

Nizoral bipacksedel

Apotek på nätet