Vad används Ebixa för?

  • Måttlig till svår Alzheimers sjukdom.

Studier har visat att Ebixa orsakar en liten förbättring eller stabilisering i den kognitiva funktionen (tänkande, inlärning och minne) och daglig verksamhet för denna grupp av patienter. Men det är inte ett botemedel för sjukdomen.

Köpa Ebixa receptfritt ↓

Beställa Ebixa Säkert på Nätet

Pris Ebixa 1.211,80 Kr

  • Dosering: 10 mg 28 tabl. – 12 mg 28 tabl
  • Pris Ebixa (inkl. läkarkonsult): 1.211,80 Kr

Att beställa Eixa utan recept I Sverige görs genom att fylla i ett frågeformulär som finns på nätet. Efter det skapas ett nätbaserat recept.

Hur fungerar Ebixa?

Ebixahydroklorid är en typ av läkemedel som kallas en NMDA-receptorantagonist. Det finns allt fler bevis för att minnesförlust och demens vid Alzheimers sjukdom är relaterade till fel på de signaler som skickar meddelanden mellan nervcellerna i hjärnan. Framför allt finns det bevis för att överdriven aktivitet hos en naturlig kemikalie i kroppen som heter glutamat bidrar till symptomen på Alzheimers och utvecklingen av denna sjukdom.

Glutamat verkar på receptorer som kallas NMDA-receptorer som finns på nervceller i hjärnan. Dessa receptorer och nervceller är inblandade i överföring av nervmeddelanden i hjärnan som är viktiga för inlärning och minne. Glutamat kan skada nervcellerna genom överstimulering av NMDA-receptorerna.

Ebixa fungerar genom att blockera NMDA-receptorer i hjärnan. Detta blockerar överdriven aktivitet av glutamat, men tillåter ändå den normala aktiveringen av dessa receptorer som inträffar när hjärnan bildar ett minne.

Ebixa kan därför förbättra hjärnans funktion vid Alzheimers sjukdom, och kan också blockera glutamate-verksamhet som kan orsaka ytterligare skador på hjärncellerna.

Hur tar du memantin?

  • Ebixa bör tas regelbundet, en gång om dagen, vid samma tidpunkt varje dag.
  • Dosen ökas gradvis under en fyraveckorsperiod tills du når den rekommenderade dagliga underhållsdosen. Det är viktigt att följa instruktionerna från din läkare. Dessa kommer också att skrivas ut på doseringsetiketten som apotekaren har satt på medicinförpackningen.
  • Ebixa kan tas antingen med eller utan mat.
  • Tabletterna ska sväljas med ett glas vatten. Ebixa kan också ordineras som en vätska för personer som inte kan svälja tabletter.
  • Om du har glömt att ta din dos vid den vanliga tidpunkten så ska du hoppa över den glömda dosen. Ta nästa dos som vanligt dagen efter. Ta inte en dubbel dos för att kompensera för en missad dos.
  • Behandling med Ebixa kan fortsätta så länge som det ger resultat. Din läkare bör ompröva behandling på en regelbunden basis.
Apotek på nätet